Aanstaande Evenementen

Laatste afgelopen Evenementen

Lezing: Rekenschap – het koloniale verleden, excuses en herstel

Het Stift Het Stift 1, Weerselo

Op de woensdagen 6 november en 4 december 2024 spreekt Piet van Genderen, emeritus-hoogleraar radartechnologie, over ons slavernij verleden. De twee avonden zijn met elkaar verbonden. Locatie: Stiftsschool; aanvang: 19.30 uur. De avonden zijn vrij toegankelijk. Aanmelding is gewenst. Dat kan bij Tijmen van Genderen (tijmenvangenderen@gmail.com) of bij Dick Huijser (dick.huijser@ziggo.nl). Het koloniale slavernijverleden van Nederland staat in de schijnwerpers vanwege de herdenking ervan in 2023. Op 1 juli 1863 werd de slavernij in de voormalige koloniën formeel afgeschaft. Het is een geschiedenis die haaks staat op hoe Nederlanders hun eigen natie graag zien: tolerant, humanitair, vooruitstrevend. Maar, wat is het Nederlandse koloniale en slavernijverleden nu precies? Waarom juist nu die herontdekking? Is er een goede manier om om te gaan met dit verleden en zijn “we” hiermee nu op de goede weg? Dit zijn vragen die de historicus Gert Oostindie bespreekt in zijn boek Rekenschap, het koloniale verleden, excuses en herstel. Aan de hand van dit boek, aangevuld met gegevens uit andere geschiedkundige boeken en artikelen, gaat Piet in op bovenstaande vragen. Een uitgebreide boekbespreking is ter voorbereiding beschikbaar bij Tijmen van Genderen, tijmenvangenderen@gmail.com / 0631941505.

Concert violiste Susanne Broekhuijsen en pianist Iassen Raykov in de Stiftskerk

Het Stift Het Stift 1, Weerselo

Zondag 27 oktober om 15.30 uur geven violiste Susanne Broekhuijsen en pianist Iassen Raykov een concert in de Stiftskerk te Weerselo. De toegang is gratis; wel wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd ter bestrijding van de onkosten. Programma: Johannes Brahms – sonata voor viool en piano op.78; Sergey Prokofiev – sonata voor viool en piano op.94; Robert Schumann – Romance. Susanne Broekhuijsen studeerde viool bij Ilya Grubert. Zij maakte deel uit van het Nationaal Jeugd Orkest en het Wiener Jeunesse Orchester. Susanne remplaçeerde in diverse orkesten, zoals het Radio Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, het Orkest van het Oosten, het Combattimento Consort en als barokvioliste in La Sorpresa. Als soliste trad ze o.a. op met de vioolconcerten van Beethoven, Mendelssohn en Korngold. Momenteel legt ze zich vooral toe op kamermuziek, waarbij ze naast het geven van pianorecitals (met ondermeer een optreden in de kleine zaal van het Concertgebouw in Amsterdam), regelmatig te horen is als altvioliste in het Lucien Capettrio en als eerste violiste in het Euregio-ensemble. Iassen Raykov is een veelzijdig musicus. In zijn geboorteland Bulgarije studeerde hij piano aan het Staatsconservatorium in Sofia. Hij kwam naar Nederland om zijn piano studie en koordirectie te vervolgen aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en orkestdirectie aan het ArtEZ-conservatorium in Enschede. In 1997, tijdens zijn studietijd, richtte hij het vocaal ensemble La Colombe op, bestaande uit een mix van professionele zangers en getalenteerde amateurs. Met La Colombe heeft Raykov het 'Requiem for Humanity' van Helen Ostafew, met teksten uit verschillende religies, als eerste uitgevoerd en op CD opgenomen. Behalve pianist en koordirigent is Iassen Raykov zelf een niet onverdienstelijk zanger.

Concert rond Allerzielen op 12 november in de Stiftskerk

Het Stift Het Stift 1, Weerselo

Vocaal Ensemble La Colombe, onder leiding van dirigent Iassen Raykov, brengt zondag 12 november om 15.30 uur in de Stiftskerk een programma van meesterwerken van componisten Heinrich Schütz en Johan Sebastian Bach. De muziek die deze middag ten gehore wordt gebracht nodigt luisteraars uit tot introspectie en reflectie. Elk werk belicht op unieke wijze de menselijke ervaring en spiritualiteit, en de uitvoering van La Colombe brengt de subtiliteit van elk stuk tot uiting.

Ga naar de bovenkant