Volgende film:

1 – Living (2022)

Regie Oliver Hermanus, speelduur 102 minuten.

Londen, 1953. Bill Nighy schittert als de ware Britse ‘gentleman’ Mr. Williams, een rechtlijnige maar eenzame kantoorklerk. Hij rouwt al enige tijd om zijn overleden echtgenote, heeft geen contact meer met zijn zoon en laat het leven aan zich voorbijrazen. Wanneer hij te horen krijgt dat hij nog maar enkele maanden te leven heeft, herontdekt hij zijn levenskracht en gaat op zoek naar een manier om de wereld iets mooier achter te laten.

« Glansrol Bill Nighy in melancholiek drama ’Living’ (Telegraaf) « Een prachtig verhaal over de wedergeboorte van een man die zichzelf lang geleden al had opgegeven (Trouw) «


2 – The Personal History of David Copperfield (2019)

Regie Armando Iannucci, speelduur 120 minuten.

David Copperfield werkt zich op in de klassenmaatschappij van negentiende-eeuws Engeland; hij begint onderaan als kind dat moet werken in de flessen­fabriek van zijn wrede stiefvader, maar ontwikkelt zich tot schrijver. In flash­backs gaan verzinsels en vermeende werkelijkheid hand in hand. In het wervelende en diverse universum van de film is bijna alles mogelijk.

« Het bewijs dat er niets stoffig of oubollig is aan het werk van Charles Dickens (NRC) « is zowel tragisch als hilarisch en wordt kleurrijk verteld (Pathé) «

3 – Hope (2019),

Regie Maria Sødahl, speelduur 125 minuten.

Na een succesvolle internationale tour met haar dansgezelschap keert Anja terug naar huis om Kerst te vieren. Daar wacht haar gezin op haar: partner en theaterregisseur Tomas, hun drie biologische kinderen, en de drie kinderen uit Tomas’ eerste huwelijk. Maar vlak voor Kerst krijgen Anja en Tomas nieuws dat inslaat als een bom: Anja heeft een hersentumor en niet lang meer te leven. Samen proberen ze een manier te vinden om het nieuws te delen met hun familie.

« Een mooie film over eindigheid, liefde en familie (FilmTotaal) « Zonder enig opgelegd sentiment enorm ontroerend (Volkskrant) «

4 – The Father (2020)

Regie Florian Zeller, speelduur 97 minuten.

Dit drama gaat over een tachtigjarige, demente man die zijn grip op de wereld is kwijtgeraakt. Hij weigert elke vorm van hulp van zijn dochter wat hem er alleen maar verwarder op maakt. Gaandeweg begint hij te twijfelen aan de mensen die van hem houden, maar ook aan zijn eigen verstand en zelfs aan zijn eigen realiteit. De film verwart en desoriënteert, en haalt onze belevingswereld door de mangel.

« Wat Hopkins in ‘The Father’ doet is fenomenaal lucide acteren. (NRC) « … geeft ons een onmogelijke ervaring mee. (FilmTotaal) «

5 – Lola rennt (1998)

Regie Tom Tykwer, speelduur 81 minuten.

Lola rent en rent en rent. Met vuurrode haren en in drie varianten om het leven van haar criminele vriendje te redden. Hoe binnen 20 minuten honderdduizend mark op z’n bestemming te krijgen? Drie keer gaat ze het proberen, met steeds een klein tijdverschil aan het begin. Aan het eind zijn de verschillen enorm. Deze film is niet alleen verrassend vormgegeven, maar biedt ook stof voor het nadenken over tijd, vrije wil en verantwoordelijheid.

« ‘Lola rennt’ is een originele, enerverende kijkervaring. (CineMagazine) « Een kluwen van toeval en lotsbeschikking (Filmkrant) «

6 – The Banshees of Inisherin (2022)

Regie Martin McDonagh, speelduur 114 minuten.

Pádraic woont tevreden samen met zus Siobhán en ezel Jenny op het kleine (fictieve) Ierse eiland Inisherin, en duikt dagelijks de kroeg in met beste vriend Colm. Maar nu wil Colm hem plotseling niet meer zien of spreken. ‘Ik mag je gewoon niet meer’, licht hij schoor­voetend toe. En daar moet Pádraic het mee doen. Deze zwart-komische, sensitieve film is aangrijpend, kalm en droef tegelijk.

« Het ingetogen samenspel van Collin Farrell en Brendan Gleeson is fantastisch. (Volkskrant) « McDonagh wilde de mooiste Ierse film ooit maken, dat lijkt hem gelukt. (NRC) «

7 – Hit the Road (2021)

Regie Panah Panahi, speelduur 93 minuten.

Een familie rijdt door een prachtig desolaat Iraans landschap. Vader heeft zijn been in het gips, moeder lacht door haar tranen heen, de jongste zoon stuitert als vuurwerk door het voertuig, terwijl de jongvolwassen zoon in stilte zijn ogen op de weg richt. Het wordt al snel duidelijk dit niet een gewoon uitstapje is maar een afscheidsreis. De film is het fenomenale speelfilmdebuut van Panah Panahi, zoon van de gerenommeerde Iraanse regisseur Jafar Panahi.

« Fantastisch speelfilmdebuut vol geweldige vondsten (Trouw) «  Betoverende mix van weemoed, levenslust en verbeelding (Volkskrant) «een subtiel protest tegen het Iraanse regime (Fries Dagblad) «

Inschrijven kan via: info@het-stift.nl 

12 oktober: Living (2022)

Films in de Stiftsschool

Ook voor het aankomende seizoen zijn er weer zeven filmavonden gepland en wel op de donderdagavond. Deze films worden kort ingeleid door de heer Timon Meynen (filosoof en psycholoog) of de heer Henk Procee (emeritus hoogleraar filosofie aan de UT).

De zaal is open vanaf 19.00 uur, aanvang: 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop.

Filmdata

  • Do 12 oktober 2023
    • Living (2022)
  • Do 16 november 2023
    • The Personal History of David Copperfield (2019)
  • Do 14 december 2023
    • Hope (2019)
  • Do 18 januari 2024
    • The Father (2020)
  • Do 22 februari 2024
    • Lola rennt (1998)
  • Do 21 maart 2024
    • The Banshees of Inisherin (2022)
  • Do 25 april 2024
    • Hit the Road (2021)