Na ruim 6 jaar heeft dominee Henk Dikker Hupkes afscheid genomen van onze Protestantse Stiftsgemeente in Weerselo. Afgelopen weken stonden al in het teken van zijn vertrek. Op zondagmorgen 1 juli was de afscheidsdienst die door hemzelf geleid werd. Het was een feestelijke dienst in een volle kerk waarin ook de cantorij meewerkte en waar de dominee zelf in meezong. In zijn overweging zei hij o.a. “Ik werd getroffen door de vanzelfsprekende, bijna laconieke manier, waarop Jezus zijn leerlingen om zich heen verzamelt. Of eigenlijk: hoe zij zich zelf bij hem aansluiten. Binnen die groep is de kiem gelegd van de eerste christelijke gemeenschap en dat ging heel ontspannen. De kerk, ook onze Stiftsgemeente, heeft het soms moeilijk: vergrijzing, weinig aanwas – toch maar niet treuren, in de bijna 900-jarige geschiedenis van het Stift waren er eerder moeilijke periodes. Wel is het nodig dat de kerk in beweging blijft: open staat voor nieuwe vormen van kerk-zijn, open staat voor pionieren. Ik heb er vertrouwen in dat er toekomst is voor de gemeente. Lieve Stiftsgemeente, ik besluit graag met de woorden van Paulus: “… maak mij volmaakt gelukkig door eensgezind te blijven, één in liefde, één in streven, één in geest”. De cantorij zong een afscheidslied voor de dominee en zijn vrouw Laura. Daarna kwamen de kinderen van de kindernevendienst een lied zingen met een mooie slinger van handen die vrolijk mee wuifden tijdens het zingen.

Na de dienst waren er diverse toespraken waarin tot uiting kwam hoe goed dominee Henk Dikker Hupkes hier was ingeburgerd en veel mensen kende. Grote waardering was er ook voor de filmavonden in de Stiftsschool die hij organiseerde en uiteraard voor de meditatieve wandelingen Noord-Oost Twente die hij als fervent wandelaar, en voormalig directeur van de Stichting Wandelplatform-LAW te Amersfoort, heeft opgericht. Wij kijken dan ook met dankbaarheid en waardering terug op de wijze waarop hij onze dominee was. Hij was voor velen een steun en toeverlaat. Als waardering kreeg hij van de Stiftsgemeente een prachtig veelkleurig glaskunstwerk.

Hierna was er een receptie in de Stiftsschool zodat iedereen persoonlijk afscheid kon nemen. De receptie werd erg druk bezocht maar door het mooie weer was het niet erg om onder het genot van een kopje koffie met krentenwegge en een hapje en een drankje te wachten. Behalve dat de dominee cadeautjes kreeg, werden alle aanwezigen verrast met het boekje ‘Domineesvrouw in deeltijd’: veertig columns die Laura geschreven heeft ten behoeve van haar kerkblad in Utrecht over haar ervaringen met de Stiftsgemeente en Weerselo en omgeving. We wensen Laura en Henk een goede tijd toe in Amersfoort.