Aankomende film op donderdag 01 oktober

Casablanca (1942), regie Michael Curtiz, speelduur 98 minuten.

In 1942 kom je deze stad in Marokko makkelijk in, maar een stuk moeilijker uit, vooral wanneer je op de zwarte lijst van de Nazi’s staat. Prominent op die lijst bevindt zich de Tsjechische verzetsleider Victor Laszlo. Zijn enige hoop is Rick Blaine, een cynische Amerikaan en bareigenaar, die voor niemand zijn nek uitsteekt… en zeker niet voor Victors vrouw Ilsa, de ex-geliefde die zijn hart brak. Niettemin moet de verbitterde Rick beslissen wat belangrijker is – zijn eigen geluk of de ontelbare levens die op het spel staan. Winnaar van 3 Oscars.

* Casablanca is de mooiste film die het oude Hollywood aan de wereld gaf. – VPRO-gids*

Bekijk hier de trailer

Andere films

Film 2 “The Florida Project (2017)”

Op donderdag 5 november 2020, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool de film “The Florida Project (2017)” vertoond. De vertoning wordt kort ingeleid door de heer Timon Meynen (filosoof en psycholoog). Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop. In verband met het coronavirus graag vooraf aanmelden via info@stiftsgemeente.nl (aantal personen uit hetzelfde gezin aangeven).
N.B. Raadpleeg in verband met het coronavirus www.stiftsgemeente.nl voor actuele gegevens.
“Moonie woont met haar moeder in een goedkoop motel onder de rook van Disney World. Door haar ogen is het een pastelroze kasteel, met om iedere hoek een nieuw avontuur. Van wat haar moeder elke dag moet uithalen om weer een overnachting te kunnen betalen krijgt haar dochter niet veel mee. De film weet die twee realiteiten knap met elkaar te verenigen.”
Regie: Sean Baker; speelduur 111 minuten.
* Een kleurrijk, indringend drama, waarin een sprankje hoop schuilt. – Volkskrant * *Er is in deze film heel veel te kijken. Tot het barst. En je hart verscheurt. – ●●●●● – NRC *

Bekijk hier de trailer

Film 3 “Denial (2016)” 

Op donderdag 10 december 2020, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool de film “Denial (2016)” vertoond. De vertoning wordt kort ingeleid door de heer Henk Procee (emeritus hoogleraar filosofie aan de UT). Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop. In verband met het coronavirus graag vooraf aanmelden via info@stiftsgemeente.nl (aantal personen uit hetzelfde gezin aangeven). N.B. Raadpleeg in verband met het coronavirus www.stiftsgemeente.nl voor actuele gegevens.
“Dit rechtbankdrama is gebaseerd op een van de spraakmakendste processen uit de Britse geschiedenis. In 1993 publiceerde de Amerikaanse historica Deborah Lipstadt het boek ‘Denying the Holocaust’, waarin zij de geloofwaardigheid in twijfel trok van David Irving, die het bestaan van de Holocaust ontkende. Hij klaagde haar in 1996 aan wegens smaad. Het proces dat volgde zou de belangrijkste juridische toets op het gebied van Holocaustontkenning en vrijheid van meningsuiting in de twintigste eeuw worden.”
Regie: Mick Jackson, speelduur 105 minuten.
* Een waargebeurde zaak, die interessante, actuele vragen opwerpt over het verschil tussen feiten en meningen, populistische retoriek en eigen gelijk. -VPRO* * Denial balanceert knap op grens tussen feit en fictie. -Volkskrant *

Bekijk hier de trailer

Film 4 “Lady Bird (2017)”

Op donderdag 28 januari 2021, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool de film “Lady Bird (2017)” vertoond. De vertoning wordt kort ingeleid door de heer Timon Meynen (filosoof en psycholoog). Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop. In verband met het coronavirus graag vooraf aanmelden via info@stiftsgemeente.nl (aantal personen uit hetzelfde gezin aangeven). N.B. Raadpleeg in verband met het coronavirus www.stiftsgemeente.nl voor actuele gegevens.
“Christine, of Lady Bird zoals ze genoemd wil worden, is een ongemakkelijke tiener die in de laatste klas van de middelbare school zit en niets liever wil dan studeren. Ver weg van huis, waar vader werkloos is en moeder zich veel te veel met haar bemoeit. Op papier geen al te origineel verhaal, maar in handen van de debuterende Gerwig een heerlijk en eerlijk coming of age-drama. Met fantastische hoofdrollen. Genomineerd voor vijf Oscars, waarvan er echter niet een gewonnen werd.” Regie: Greta Gerwig, speelduur 95 minuten.
*Lady Bird onderscheidt zich door het verhaal van de moeder die zich los moet maken. -Volkskrant* *De kijker ziet het grote plaatje waar Lady Bird zelf blind voor is. -Filmkrant*

Bekijk hier de trailer

Film 5 “Cold War (2018)”

Op donderdag 25 februari 2021, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool de film “Cold War (2018)” vertoond. De vertoning wordt kort ingeleid door de heer Henk Procee (emeritus hoogleraar filosofie aan de UT). Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop. In verband met het coronavirus graag vooraf aanmelden via info@stiftsgemeente.nl (aantal personen uit hetzelfde gezin aangeven).
N.B. Raadpleeg in verband met het coronavirus www.stiftsgemeente.nl voor actuele gegevens.
“Deze film speelt zich af in Polen ten tijde van de Koude Oorlog. In zijn zoektocht naar jonge artiesten voor een ensemble om Poolse folklore op te voeren, valt het oog van musicus Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, en hoewel ze niet zonder elkaar kunnen, kunnen ze ook niet met elkaar. Ze lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Cold War toont een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. Geschoten in een prachtig zwart-wit en met prijzen overladen.”
Regie: Pawel Pawlikowski, speelduur 85 minuten.
*Haast onmogelijk elegant en verpletterend eerlijk tegelijk. -Volkskrant*  *Een meesterlijke film zonder een grammetje vet. -NRC * *De oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers raken het hart. -VPRO *

Bekijk hier de trailer

Film 6 “Shoplifters (2018)” 
Op donderdag 25 maart 2021, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool de film “Shoplifters (2018)” vertoond. De vertoning wordt kort ingeleid door de heer Timon Meynen (filosoof en psycholoog). Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop. In verband met het coronavirus graag vooraf aanmelden via info@stiftsgemeente.nl (aantal personen uit hetzelfde gezin aangeven).
N.B. Raadpleeg in verband met het coronavirus www.stiftsgemeente.nl voor actuele gegevens.
“Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes.”
Regie: Hirokazu Kore-Eda,speelduur, speelduur 120 minuten.
*Begripvol en warm. -VPRO Cinema*  *Shoplifters is de apotheose van filmmaker Kore-Eda. -NRC* *Bij het zien van ‘Shoplifters’ maakt je hart een sprongetje. -Trouw*

Bekijk hier de trailer

Film 7 ‘‘As It Is in Heaven (2004)’’ 
Op donderdag 29 april 2021, om 19.30 uur, wordt in de Stiftsschool de film “As It Is in Heaven (2004)” vertoond. De vertoning wordt kort ingeleid door de heer Henk Procee (emeritus hoogleraar filosofie aan de UT). Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop. In verband met het coronavirus graag vooraf aanmelden via info@stiftsgemeente.nl (aantal personen uit hetzelfde gezin aangeven).
N.B. Raadpleeg in verband met het coronavirus www.stiftsgemeente.nl voor actuele gegevens.
“Daniel Daréus is een succesvolle internationaal bekende dirigent. Maar hij is ook de uitputting nabij. Hij stopt zijn carrière en keert terug naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Daar moet hij onder ogen zien dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. Als Daniel met het plaatselijke koor gaat werken, herontdekt hij zijn liefde voor muziek. En overwint hij langzamerhand zijn eigen onzekerheid en angsten. Zijn aanpak tilt het koor naar ongekende hoogte, maar stuit ook op veel weerstand.”
Regie: Kay Pollak; speelduur 132 minuten.
*Een film die niet alleen een muzikale, maar ook een gevoelige noot raakt. Juweeltje! -Cinemagazine*

Bekijk hier de trailer

Inschrijven kan via: info@het-stift.nl 

Films in de Stiftsschool

Ook voor het aankomende seizoen zijn er weer zeven filmavonden gepland en wel op de donderdagavond. Deze films worden kort ingeleid door de heer Timon Meynen (filosoof en psycholoog) of de heer Henk Procee (emeritus hoogleraar filosofie aan de UT).

De zaal is open vanaf 19.00 uur, aanvang: 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop.

Filmdata

  1. Do 01 oktober: Casablanca (1942), regie Michael Curtiz
  2. Do 05 november: The Florida Project (2017), regie Sean Baker
  3. Do 10 december: Denial (2016), regie Mick Jackson
  4. Do 28 januari: Lady Bird (2017), regie Greta Gerwig
  5. Do 25 februari: Cold War (2018), regie Pawel Pawlikowski
  6. Do 25 maart: Shoplifters (2018), regie Hirokazu Kore-Eda
  7. Do 29 april: As it is in Heaven (2004), regie Kay Pollak