Volgende films:


Film 1 – Green Book (2018), regie Peter Farrelly, speelduur 130 minuten.

De zwarte pianist Don Shirley is in 1962 op zoek naar een lijfwacht voor zijn tournee door het zuiden van Amerika. Tony Lip, een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter, wil wel wat bijverdienen. Hoewel de twee elkaar niet kunnen luchten of zien, gaan ze samen op pad. Hun route bepalen ze aan de hand van het ‘Green Book’, een speciale reisgids voor plekken waar Afro-Afrikanen welkom zijn. Om veilig thuis te komen, zijn ze tijdens deze trip tot elkaar veroordeeld. Green Book won drie Golden Globes en drie Oscars, waaronder die voor Beste Film.

* Het filmplezier druipt ervan af. AD *

Bekijk hier de trailer.


Film 2 – The Florida Project (2017), regie Sean Baker, speelduur 111 minuten.

Moonie woont met haar moeder in een goedkoop motel onder de rook van Disney World. Door haar ogen is het een pastelroze kasteel, met om iedere hoek een nieuw avontuur. Van wat haar moeder elke dag moet uithalen om weer een overnachting te kunnen betalen krijgt haar dochter niet veel mee. De film weet die twee realiteiten knap met elkaar te verenigen.

Een kleurrijk, indringend drama, waarin een sprankje hoop schuilt. Volkskrant Er is in deze film heel veel te kijken. Tot het barst. En je hart verscheurt. ●●●●● – NRC *

Bekijk hier de trailer.

Film 3 – Den Skyldige (2016), regie Gustav Möller, speelduur 85 minuten.

De film speelt zich af op één locatie, een 112-meldkamer, waar politiefunctionaris Asger Holm binnenkomende telefoontjes aanneemt. Zijn dienst zit er bijna op als hij wordt gebeld door een jonge vrouw. Ze wordt gekidnapt. Vanaf dat moment begint een zenuwslopende reddingsactie per telefoon die zich in real time voltrekt. Den skyldige was de grote hit op het Internationaal Filmfestival Rotterdam en ontving de Publieksprijs. Ook op het Sundance Film Festival, wist deze thriller het publiek het meest te bekoren.

* Een grootse film, met simpele middelen gemaakt. Trouw *

Bekijk hier de trailer.

Film 4 – Lady Bird (2017). Regie Greta Gerwig, speelduur 95 minuten.

Christine, of Lady Bird zoals ze genoemd wil worden, is een ongemakkelijke tiener die in de laatste klas van de middelbare school zit en niets liever wil dan studeren. Ver weg van huis, waar vader werkloos is en moeder zich veel te veel met haar bemoeit. Op papier geen al te origineel verhaal, maar in handen van de debuterende Gerwig een heerlijk en eerlijk coming of age-drama. Met fantastische hoofdrollen. Genomineerd voor vijf Oscars, waarvan er echter niet een gewonnen werd.

Lady Bird onderscheidt zich door het verhaal van de moeder die zich los moet maken. Volkskrant * De kijker ziet het grote plaatje waar Lady Bird zelf blind voor is. Filmkrant *  

Bekijk hier de trailer.

Film 5- Cold War (2018). Regie Pawel Pawlikowski, speelduur 85 minuten.

Deze film speelt zich af in Polen ten tijde van de Koude Oorlog. In zijn zoektocht naar jonge artiesten voor een ensemble om Poolse folklore op te voeren, valt het oog van musicus Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, en hoewel ze niet zonder elkaar kunnen, kunnen ze ook niet met elkaar. Ze lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Cold War toont een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. Geschoten in een prachtig zwart-wit en met prijzen overladen.

Haast onmogelijk elegant en verpletterend eerlijk tegelijk. Volkskrant Een meesterlijke film zonder een grammetje vet. NRC De oogstrelende beelden, authentieke muziek en sublieme hoofdrolspelers raken het hart. VPRO *

Bekijk hier de trailer.

Film 6 – Shoplifters (2018). Regie Hirokazu Kore-Eda, speelduur 120 minuten.

Als Osamu en zijn zoon na hun zoveelste winkeldiefstal weer onderweg naar huis zijn, komen ze buiten in de kou een verloren klein meisje tegen. Als blijkt dat ze van huis is weggelopen, neemt Osamu haar mee naar huis, waar ze al snel wordt opgenomen in het hechte gezin. Hoewel de familie arm is en ze net genoeg verdienen door te stelen, hebben ze een gelukkig leven samen. Tot een onverwachte gebeurtenis verborgen geheimen blootlegt en de familiebanden hevig op de proef worden gesteld. Winnaar van de Gouden Palm in Cannes.

* Begripvol en warm. VPRO Cinema Shoplifters is de apotheose van filmmaker Kore-Eda. NRC Bij het zien van ‘Shoplifters’ maakt je hart een sprongetje. Trouw *

Bekijk hier de trailer.

Film 7 – (slotfilm)  –  As It Is in Heaven (2004), regie Kay Pollak, speelduur 132 minuten.

Daniel Daréus is een succesvolle internationaal bekende dirigent. Maar hij is ook de uitputting nabij. Hij stopt zijn carrière en keert terug naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Daar moet hij onder ogen zien dat zijn carrière slechts een vlucht was uit zijn ongelukkige jeugdjaren. Als Daniel met het plaatselijke koor gaat werken, herontdekt hij zijn liefde voor muziek. En overwint hij langzamerhand zijn eigen onzekerheid en angsten. Zijn aanpak tilt het koor naar ongekende hoogte, maar stuit ook op veel weerstand.

As It Is In Heaven is volgens sommige recensenten diep romantisch, volgens anderen schaamteloze kitsch. In elk geval is het een film vol muziek, meeslepende emoties en herkenbare menselijke levensvragen.

Bekijk hier de trailer.

Inschrijven kan via: info@het-stift.nl 

Films in de Stiftsschool

Ook voor het aankomende seizoen zijn er weer zeven filmavonden gepland en wel op de donderdagavond. Deze films worden kort ingeleid door de heer Timon Meynen (filosoof en psycholoog) of de heer Henk Procee (emeritus hoogleraar filosofie aan de UT).

De zaal is open vanaf 19.00 uur, aanvang: 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid iets te drinken en na te praten. Toegang gratis, vrijwillige bijdrage na afloop.

Filmdata

 1. Do 30 september 2021
  • Green Book (2018)
 2. Do 4 november 2021
  • The Florida Project (2017)
 3. Do 9 december 2021
  • Den Skyldige (2016)
 4. Do 20 januari 2022
  • Lady Bird (2017)
 5. Do 17 februari 2022
  • Cold War (2018)
 6. Do 24 maart 2022
  • Shoplifters (2018)
 7. Do 28 april 2022
  • As it is in Heaven (2004)